Kraj pochodzenia: Hiszpania. Szczep: 100% Cabernet Sauvignon. Wino o intensywnym czerwonym kolorze z ładnymi rubinowymi refleksami. Fiołkowo-kwiatowe aromaty połączone z owocowymi nutami jagód i nutami zielonej papryki. Dobrze zbudowane ze zrównoważonymi taninami. Długi smak z nutami ziołowymi na końcu. CECHY Barwa: Intensywny czerwony kolor z ładnymi rubinowymi refleksami. Aromat: Fiołkowo-kwiatowe aromaty połączone z owocowymi nutami jagód i nutami zielonej papryki. Smak: Owocowe z ziołowymi nutami na końcu.
Kraj pochodzenia: RPA. Szczep: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinotage. W nosie intensywne aromaty śliwki z interesującymi nutami przypraw, np. lubczyka i pieprzu. W ustach okrągłe, pełne o świeżym smaku, wyczuwalne miękkie taniny z pikantnymi tonami, a także nuty czarnej porzeczki, śliwek i beczki. CECHY Barwa: Ciemno rubinowa Aromat: Intensywne aromaty śliwki z interesującymi nutami przypraw. Smak: Okrągłe, pełne z wyraźnymi nutami ciemnych owoców i beczki
Kraj pochodzenia: Włochy. Szczep: Primitivo, Negramaro. Bardzo eleganckie, rustykalne wino z Apulii. Tworzone wg starej metody Appasimento, gdzie winogrona suszy się, aż osiągną odpowiednią koncentrację smaku i aromatu. Obdarzone intensywnym rubinowym kolorem, mocno zbudowane, o konsystencji niemal śmietany, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą. W nosie i ustach dominują czarne, dojrzałe owoce, nuty wanilii, kakao, czekolady i eukaliptusa. Wszystko masywne i wyraziste, z dojrzałymi taninami, słodyczą i owocowością. CECHY Barwa: Intensywny rubinowy kolor Aromat: Dominują czarne, dojrzałe owoce, nuty wanilii, kakao, czekolady i eukaliptusa. Smak: Masywne i wyraziste, z dojrzałymi taninami, słodyczą i owocowością.
Kraj pochodzenia: Włochy. Szczep: 100% Primitivo di Manduria. . Barwa czerwono-rubinowa z fioletowymi refleksami. Nos typowy, bardzo intensywny, kojarzący się z bardzo dojrzałymi czerwonymi owocami, dżemem śliwkowym, z akcentami przypraw i lukrecji z nutą suszonych owoców. W smaku pełne, miękkie, dobrze zbudowane i zrównoważone, w finale powracają przyjemne nuty aromatyczne czarnej wiśni, suszonych fig, kakao i kawy. CECHY Barwa: Barwa czerwono-rubinowa z fioletowymi refleksami. Aromat: Bardzo intensywny, kojarzący się z bardzo dojrzałymi czerwonymi owocami, dżemem śliwkowym, z akcentami przypraw i lukrecji z nutą suszonych owoców. Smak: W smaku pełne, miękkie, dobrze zbudowane i zrównoważone, w finale powracają przyjemne nuty aromatyczne czarnej wiśni, suszonych fig, kakao i kawy.
Kraj pochodzenia: Chile. Szczep: Cabernet Franc. Chile to raj dla winorośli, dzięki stabilnemu, chłodnemu klimatowi i brakowi chorób. Chociaż François i jego brat Jacques produkowali chilijskie wina od 1992 roku, dopiero w 2000 roku znaleźli idealne miejsce w dolinie Colchagua. Kupili 200 hektarów (łącząc siedem różnych posiadłości w jedną rodzinę) na obszarze, który nigdy wcześniej nie był wykorzystywany do uprawy winorośli. Dziś posiadłość Hacienda Araucano ma 28 hektarów winorośli, a Lolol stał się poszukiwanym miejscem do produkcji wina. Cabernet Franc odmiana winorośli pochodząca z Doliny Loary we Francji, tu w dolinie Colchagua znalazłą idealne miejsce rozwoju, niskie temperatury w nocy pozwalają rozwinąć jedwabiste taniny przy jednoczesnym poszanowaniu swojej aromatycznej typowości. Wino o pięknym rubinowym kolorze z niebieskimi akcentami. Aromaty pełne dojrzałych owoców, szczególnie jeżyn i wiśni. Czarny pieprz, wanilia i tosty dopełniają aromatyczne spektrum. Bogate i gładkie z trwałym finiszem dojrzałych owoców typowym dla ciepłego klimatu. CECHY Barwa: Rubinowa z granatowymi refleksami. Aromat: Dojrzałe jezyny i wiśnie, czarny pieprz z nutami wanilii. Smak: Pełne, bogate i gładkie
Kraj pochodzenia: HIszpania. Szczep: 100% Verdejo. Jasnożółte, świeże, z zielonkawymi refleksami. Pełne aromatów kwiatowo-ziołowych z nutami cytrusowymi. Na języku bardzo żywe, świeże, z lekką goryczką w końcówce.
Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia. Szczep: 100% Sauvignon Blanc. Bladosłomkowa barwa z zielonymi refleksami. W nosie gama aromatów grapefruita, cytryny, papai, połączony z delikatną nutą szparagów, liści czarnej porzeczki i białych kwiatów. W ustach eleganckie, dobrze zbalansowane o długim finiszu.
Kraj pochodzenia: Hiszpania Szczep: Macabeo, Moscatel. Wino o delikatnym cytrusowym kolorze, wręcz transparentne. Charakteryzuje się intensywnym aromatem białych owoców, szczególnie bogatą nutą cytrusów. Lekkie i rześkie. Idealne do codziennego spożycia.
Kraj pochodzenia: Portugalia Szczep: Loureiro, Trajadura, Arinto. Vinho Verde znaczy po portugalsku „wino zielone”. „Zielone” oznacza po prostu, że wino jest świeże i młode, w przeciwieństwie do vinho maduro, a więc wina dojrzałego. Wino o delikatnie cytrynowej barwie. Eleganckie, owocowe aromaty zielonego jabłka i cytrusów, a jednocześnie rześkie, z delikatną kwasowością. Na podniebieniu delikatne, lekko musujące.
Kraj pochodzenia: Niemcy. Szczep: 100% Riesling. Kolor bladosłomkowy ze świetlistymi refleksami. Delikatne aromaty cytrusowe i mineralne. Na podniebieniu dominują świeże jabłka z niuansami cytryny i limonki. Charakteryzuje się lekką kwaskowatością, która równoważy się z łagodną słodyczą.
Kraj pochodzenia: RPA. Szczep: 100% Chenin Blanc. Soczyście owocowe chenin blanc o świeżym, owocowym bukiecie, z elementami jabłka, gruszki i żóltych śliwek. Na podniebieniu orzeźwiające, rześkie o delikatnej kwasowości z wyraźnymi nutami miodowego melona.
Kraj pochodzenia: Włochy. Szczep: Glera. Prosecco zachwyca lekkością i delikatnością. W barwie jasnożółte słomkowe z zielonymi refleksami. Wino o wyraźnym aromacie białych kwiatów i jabłka. W smaku łagodne i orzeźwiające z wyraźnymi perlistymi bąbelkami. CECHY Barwa: W barwie jasnożółte słomkowe z zielonymi refleksami. Aromat: Wyraźny aromat białych kwiatów i jabłka. Smak: Łagodne i orzeźwiające z wyraźnymi perlistymi bąbelkami.
Kraj pochodzenia: Hiszpania. Szczep: Macabeo, Parellada, Xarel-lo, Chardonnay Cava, wino musujące robione metodą tradycyjną. Jasnożółta, słomkowa barwa. Aromaty świeżych jabłek, z przyjemnym akcentem ziołowym. Na podniebieniu wino znakomicie zbalansowane z nutami słodkich owoców i drobnymi bąbelkami. Najbardziej uniwersalne w gastronomii. CECHY Barwa: Jasnożłóta, słomkowa Aromat: Intensywne nuty kwiatowe i cytrusowe. Smak: Przyjemnie rześkie o delikatnej kwasowości.
Johannes to jasny lager o pełnym, esencjonalnym smaku, który zawdzięcza długiemu leżakowaniu i wysokiemu poziomowi ekstraktu. Powstanie marki Johannes było wspólną inicjatywą Browaru Amber i Muzeum Gdańska. Część przychodu ze sprzedaży piwa jest przeznaczana na zakup eksponatów do muzeum. Tym samym każdy z konsumentów staje się współfundatorem zakupionych eksponatów. Piwo cechuje się klarownością i pięknym, bursztynowym kolorem. Jest zrównoważone, a jego smak i aromat są bardzo charakterystyczne. W aromacie wyczuwalna solidna słodowa podstawa i klasyczne polskie chmiele. Lager to styl znany od średniowiecza. To piwo dolnej fermentacji leżakowane w niskich temperaturach. Nazwa naszego lagera to hołd złożony znakomitemu astronomowi i browarnikowi gdańskiemu Johannesowi Heveliusowi. Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych; słód jęczmienny; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji. Metoda warzenia: tradycyjna; dolna fermentacja; długie leżakowanie.
Piwo pszeniczne pełne zapachów dojrzewającego zboża, chrupiącego chleba i świeżego ziarna. To jeden z najstarszych stylów piwa w Europie, który dzięki Pszeniczniakowi odzyskuje swój polski charakter. Pszeniczniak inspirowany kilkusetletnią tradycją warzenia tego piwa na Pomorzu to piwo, w którym klasyczne bananowo-goździkowe nuty harmonijnie przenikają się z delikatnie chmielową goryczką. Warzony metodą górnej fermentacji. Do jego produkcji stosuje się specjalne szczepy drożdży. Powodują one, że proces fermentacji przebiega w wyższej temperaturze, a piwo zawiera większą ilość estrów, stanowiących klucz do charakterystycznego, bogatszego bukietu. W aromacie wyczuwalne klasyczne nuty dojrzałych bananów i goździków, które harmonijnie balansuje goryczka. Kolor jasny, słomkowy. Smak delikatny, orzeźwiający. Brak filtracji sprawia, że piwo jest naturalnie mętne. Posiada charakterystyczną dla stylu obfitą pianę. Historia piwa pszenicznego sięga początków piwowarstwa. Od Sumerów poprzez Babilończyków, Egipcjan aż do piwowarów w browarach klasztornych i dworskich. W Polsce również było znane od najdawniejszych czasów i dominowało do XVIII wieku. Dopiero upowszechnienie się metody dolnej fermentacji sprawiło, że popularne stały się piwa jęczmienne, które sukcesywnie wypierały piwa pszeniczne z rynku nie tylko polskiego, ale i europejskiego. Naszym Pszeniczniakiem przywracamy tradycję do życia. Piwa pszeniczne po niemiecku to „Weißbier”, czyli białe piwo. I podobnie jak białe wina, nasz Pszeniczniak świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z ryb, owoców morza lub zapiekanych warzyw. Takie połączenie podkreśla smak potraw.
Piwo wyjątkowe o charakterystycznej rubinowej barwie i esencjonalnym karmelowo-chmielowym smaku. Trwała, drobnopęcherzykowa piana jest jasna i tylko lekko zabarwiona kolorem piwa. W aromacie oczywiście wyczuwalne nuty słodowe, które przypominają zapach ciemnego pieczywa. Poza tym delikatna śliwka i rodzynki. Wyraźne smaki słodowe są dobrze zbalansowane z goryczką. Polska nazwa „koźlak” to tłumaczenie z niemieckiego, gdzie „bock” oznacza kozła. Samo słowo „bock” pochodzi od hanzeatyckiego miasta Einbeck w północnych Niemczech. To tam od XIII wieku warzono mocne piwo górnej fermentacji z użyciem słodu pszenicznego i słodu jęczmiennego. Prawie każdy mieszkaniec tego miasta był zaangażowany (pośrednio lub bezpośrednio) w piwowarstwo. Do jakości piwa przywiązywano ogromną wagę, dlatego zawsze przed sprzedażą piwo było degustowane. To, które nie przeszło „kontroli”, było zwyczajne wylewane. Tak dobra i wyrównana jakość zdobyła rozgłos i popularność poza krajem. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs wędzonych i grillowanych oraz do salami. Tworzy świetne połączenie z wszelkimi serami: pleśniowymi, zapiekanymi, smażonymi. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do deserów i lodów. Metoda warzenia: dolna fermentacja; długie leżakowanie
Piwo Żywe to najbardziej znane piwo Browaru Amber i jedno z najbardziej utytułowanych piw w Polsce. Nieokiełznane, żywiołowe. Niepasteryzowane – powstaje dzięki siłom natury, dlatego zachowuje niezwykły charakter prawdziwego, świeżego piwa. Świadczy o tym niezwykle krótki czas przydatności do spożycia – 45 dni. Żywy dowód na to, jak niezwykłe potrafi być piwo. Najpopularniejszy rodzaj piwa dolnej fermentacji na świecie w nietypowej odsłonie. Historia lagera sięga średniowiecza. To piwo dolnej fermentacji leżakowane w niskich temperaturach. W języku niemieckim słowo „Lagerung” oznacza leżakowanie. W średniowieczu piwo „lagerowano” w chłodnych miejscach, np. w jaskiniach. W XIX wieku, czyli przed pojawieniem się odpowiednich lodówek, niemieccy piwowarzy wykopywali piwnice specjalnie do leżakowania piwa. Napełniali je lodem z pobliskich jezior i rzek, co pozwalało na chłodzenie piwa latem (również z tego względu, że przez długi czas warzenie piwa latem było zabronione w większości kraju). Rozpowszechnienie lagera jest mocno powiązane z rozwojem chłodnictwa. Dzięki temu można było go warzyć przez cały rok w większej ilości miejsc.